Участь судді КСУ Віктора Городовенка у 20-му пленарному засіданні Консультативної ради європейських суддів

Версія для друку

Участь судді КСУ Віктора Городовенка у 20-му пленарному засіданні Консультативної ради європейських суддів

6-8 листопада суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко взяв участь у 20-му пленарному засіданні Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) у місті Страсбург (Французька Республіка).

 

8 листопада 2019 року Консультативна рада європейських суддів (КРЕС), дорадчий орган Ради Європи з питань незалежності, неупередженості та компетентності суддів відзначив своє 20-річчя. КРЕС є унікальним європейським органом, що складається виключно з суддів. Висновки КРЕС містять конкретні пропозиції, зокрема щодо вдосконалення статусу суддів та покращення доступу громадян до правосуддя. Висновки КРЄС використовуються при підготовці національних нормативно-правових актів, а також як інструменти під час здійснення правосуддя, та є орієнтиром для суддів, органів суддівського врядування та самоврядування.

З нагоди відзначення 20-ї річниці Голова Консультативної ради європейських суддів, Голова Верховного Суду Хорватії Дуро Сесса модерував обмін думками між членами КРЕС та Головою Європейського суду з прав людини Лінос-Александером Сісіліаносом. Основними темами для обговорення стали питання незалежності суддів, а також внеску Консультативної ради європейських суддів у роботу Європейського суду з прав людини.

Крім того, під час 20-го пленарного засідання Консультативної ради європейських суддів було прийнято Висновок КРЕС № 22 під назвою «Роль судових помічників». Метою цього Висновку є створення структури судових помічників, які відіграють важливу роль у гарантуванні права на справедливий суд відповідно до статті 6 Європейської конвенції з прав людини.

Так, у Висновку № 22 перераховані ситуації, що обґрунтовують працевлаштування судових помічників, розкривають спосіб співпраці суддів та помічників, характер завдань помічників, їх статус, порядок призначення на посаду та різні аспекти, пов’язані з їх кар'єрою. Цей Висновок дасть можливість підтримувати незалежність та неупередженість суддів у здійсненні ними своїх повноважень.

Представник Консультативної ради європейських суддів від України Віктор Городовенко поінформував присутніх щодо змін законодавства України щодо судоустрою та статусу суддів. Він також зупинився на інших актуальних питаннях пов’язаних із запровадженням реформ в судовій системі Україні.

У роботі засідання взяли участь представники, зокрема, Австрії, Азербайджану, Албанії, Андорри, Бельгії, Болгарії, Боснії та Герцеговини, Вірменії, Грузії, Греції, Естонії, Італії, Ірландії, Іспанії, Латвії, Литви, Ліхтенштейну, Люксембургу, Мальти, Молдови, Монако, Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Польщі, Словенії, Сербії, Туреччини, України, Фінляндії, Хорватії, Чехії, Чорногорії, Швеції, Швейцарії, а також спостерігачі від Ради адвокатських товариств Європи, Федерації європейських адміністративних суддів, Європейської асоціації суддів.

 

Інформує відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу

 

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України