У Конституційному Суді України відбулися урочистості з нагоди Дня Соборності України

Версія для друку

У Конституційному Суді України відбулися урочистості з нагоди Дня Соборності України

 

22 січня Україна відзначає важливий день в історії боротьби за незалежність і творення української державності – День Соборності та 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Сто років минуло відтоді, як на Софійській площі в Києві відбулася  подія, яка стала могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної й територіальної єдності Українського народу, здійснення споконвічних мрій не одного покоління українців – об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.

На честь Дня Соборності України на площі біля будівлі Конституційного Суду України замайорів Державний Прапор України. В урочистій церемонії підняття Державного Прапора України взяли участь Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук,  заступник Голови Суду Олександр Тупицький,  судді КСУ Олександр Касмінін, Віктор Колісник, Василь Лемак, Олександр Литвинов, керівник Секретаріату Конституційного Суду України Ярослав Василькевич, працівники Секретаріату Конституційного Суду України, військовослужбовці Управління державної охорони України.

Вітаючи присутніх з Днем Соборності, що увійшов до національного календаря як визначне державне свято, Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук зазначив, що Акт злуки, який підтверджував об’єднання українських земель в єдину соборну державу, став початком відліку новітнього українського державотворення. «22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві відбулося урочисте проголошення Акта злуки Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки, який задекларував перед усією світовою спільнотою – українські землі є неподільні, а громадяни України єдині у своєму прагненні до соборності нації».

З нагоди Дня Соборності України в Конституційному Суді України також відбулося урочисте засідання за участі Голови Конституційного Суду України Станіслава Шевчука, заступника Голови КСУ Олександра Тупицького, суддів  Суду Віктора Городовенка, Михайла Гультая, Ірини Завгородньої, Михайла Запорожця, Олександра Касмініна, Віктора  Колісника, Василя Лемака, Олександра Литвинова, Миколи Мельника, Володимира Мойсика, Сергія Саса, керівництва та працівників Секретаріату Суду.

 «Наша історія є яскравим свідченням того, що рушійною силою для відновлення Української держави була і залишається єдність її громадян. Український народ завжди єдиний у своєму прагненні жити самостійно та гідно на неподільній Українській землі», – підкреслив у своїй промові Станіслав Шевчук.

Очільник Суду висловив переконання, що Український народ, чия духовна свобода і культурне піднесення не припиняють дивувати, і надалі будуватиме вільну, суверенну, правову державу, а згуртованість і об’єднання зусиль дадуть нам змогу гідно відповідати на виклики сьогодення.

На завершення Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук побажав всім міцного здоров’я, родинного затишку, миру та благополуччя.

               

 

Інформує відділ комунікацій та правового моніторингу Конституційного Суду України

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України