Конституційний Суд України: підсумки роботи за тиждень

Версія для друку

Конституційний Суд України: підсумки роботи за тиждень

17.04.2020

Упродовж 13 - 17 квітня Конституційний Суд України продовжував свою процесуальну діяльність у штатному режимі. Проведено низку закритих судових засідань: пленарне засідання та засідання Великої палати, пленарне засідання Другого сенату, а також засідання колегій суддів сенатів Конституційного Суду України.

Зокрема, 14 квітня Велика палата Конституційного Суду України на закритій частині пленарного засідання продовжила розгляд справи за конституційним поданням 55 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 375 Кримінального кодексу України. Продовження розгляду цієї справи відбудеться на одному з наступних пленарних засідань Великої палати Конституційного Суду України.

Цього ж дня Велика палата Конституційного Суду України на своєму засіданні постановила Ухвалу про подовження постановлення Третьою колегією суддів Першого сенату Конституційного Суду України ухвали про відкриття або про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури».

У середу, 15 квітня, на закритих частинах пленарного засідання Другого сенату Конституційного Суду України було продовжено розгляд 2 справ за 4 конституційними скаргами.

За результатами розгляду справи за конституційними скаргами Мельничук Надії Миколаївни, Григор’євої Лілії Іванівни та Кліменко Марини Робертівни щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення підпункту 1 пункту 28 розділу ІІ Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2р(ІІ)/2020, з яким ви можете ознайомитися на офіційному вебсайті Суду у розділі «Акти КСУ».

Крім того, Другим сенатом постановлено Ухвалу про відмову від розгляду справи на розсуд Великої палати Конституційного Суду України за конституційною скаргою Самсіна Ігоря Леоновича щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень другого речення частини першої статті 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Тож надалі цю справу розглядатиме Велика палата Суду.

Також упродовж тижня відбулось засідання колегій суддів сенатів Конституційного Суду України. За їх наслідками постановлено 2 ухвали.

Зокрема на засіданні Першої колегії суддів Першого сенату КСУ постановлено Ухвалу про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 56 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 року № 463-ІХ. Справа передається на розгляд Великої палати для вирішення питання щодо відкриття конституційного провадження у справі та на засіданні Третьої колегії суддів Другого сенату КСУ постановлено Ухвалу про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційною скаргою Білобороди Костянтина Івановича щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень  частини другої статті 195 Сімейного кодексу України.

У зазначений період до Конституційного Суду України надійшло 11 конституційних скарг, щодо яких Секретаріатом Суду здійснено попередню перевірку на відповідність за формою вимогам Закону України «Про Конституційний Суд України».

Відтак 5 конституційних скарг розподілено судді-доповідачу у справі для вирішення питань, пов’язаних з конституційним провадженням, решту 6повернуто як такі, що не відповідають вимогам Закону з відповідними роз’ясненнями щодо можливості повторного звернення до Конституційного Суду України з дотриманням вимог Закону України «Про Конституційний Суд України».

Також у Секретаріаті Суду підготовлено і надіслано понад 20 відповідей на запити на публічну інформацію та на звернення громадян.  

Крім того, у Суді продовжено практику проведення робочих зустрічей, однак в режимі онлайн.

Так, 14 квітня заступник Голови Конституційного Суду України Сергій Головатий, суддя Суду Василь Лемак та керівник Секретаріату КСУ Віктор Бесчастний провели робочу онлайн зустріч з Керівником Проекту ЄС «Право-Justice» Довидасом Віткаускасом, під час якої сторони обговорили низку важливих питань, в тому числі, урахування рішень ЄСПЛ та Конституційного Суду України в практиці адміністративних судів.

Нагадуємо про контактні номери телефонів та адресу електронної пошти за якими ви можете звернутися до Конституційного Суду України: (044) 238-12-74, 238-13-65, 238-13-74; e-mailinbox@ссu.gov.ua.

 

Інформує відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України