До роковин Голодомору в Конституційному Суді України відкрилася книжкова виставка

Версія для друку

До роковин Голодомору в Конституційному Суді України відкрилася книжкова виставка

 

23 листопада цього року в Україні вшановують День пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років. Другий наймасштабніший Голодомор ХХ століття забрав життя мільйонів невинно загиблих українських громадян. Сумні, жахливі, болісні події й до сьогодні бентежать пам’ять та ятрять душу кожного свідомого громадянина.

На знак вшанування пам`яті жертв Голодомору в Конституційному Суді України відкрито книжкову тематичну виставку, до якої увійшли праці провідних істориків, міжнародних діячів, громадських активістів, які згадують ті події та діляться з читачами спогадами очевидців про найстрашнішу трагедію в історії Українського народу.

Книга «Великий голод в Україні» є звітом Конгресово-президентської Комісії США з дослідження Великого Голоду 1932–1933 років в Україні, виконавчим директором якої був відомий історик Джеймс Мейс. Проаналізувавши доробок нерадянських дослідників про український голод, зокрема, його особливості в контексті радянської історіографії, згадки про нього в радянській пресі, а також реакцію на події цих років за межами України, надаючи унікальні свідчення тих, хто пережив Голодомор, архівні матеріали країн Заходу, Комісія дійшла висновку, що Голодомор 1932–1933 років був спланованим геноцидом, направленим на винищення українського селянства – життєдайної основи української нації.

На виставці представлено книгу «Голодомор в Україні 1932–1933 років за документами Політичного архіву Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина» Національного інституту стратегічних досліджень. У виданні вперше в Україні оприлюднено копії службових повідомлень німецьких дипломатів урядові своєї країни про Великий Голод в Україні 1932–1933 років та їх український переклад. Ці документи свідчать про масштаб гуманітарної катастрофи на теренах Європи ХХ століття, яка тривалий час старанно замовчувалась, розкривають її причини, перебіг та наслідки.

Видання факсимільного типу «Дзеркало душі народної. Спогади та враження відвідувачів виставки про Голодомор 1932-1933 років в Україні» містить свідчення, спогади, враження – всі записи, зроблено у Книзі відгуків відвідувачами виставки «Розсекречена пам’ять». За словами доктора історичних наук, професора, начальника відділу Галузевого державного архіву Служби безпеки України Василя Даниленка, який брав участь у підготовці цієї книги, співробітники СБУ розглядають цю роботу як свій громадянський і професійний обов’язок перед пам’яттю мільйонів наших співвітчизників. Записи цієї книги віддзеркалюють ставлення людей різного віку, життєвого досвіду, різних політичних поглядів і соціального статусу до Голодомору 1932-1933 років, передають душевний стан численних відвідувачів виставки, відкривають нові факти геноциду. Визначальною ідеєю книги є заклик зберегти пам’ять про безвинних жертв Голодомору та не допустити повторення такої величезної трагедії в жодній країні.

Тему народної пам’яті продовжує книга Роберта Конквеста «Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор». Це перший повний переклад відомого на Заході дослідження одного з найтрагічніших періодів нашої історії. На сторінках видання автор зазначає, що у 1932–1933 роках сталося те, що можна охарактеризувати як терор голодом проти колективізованих селян України та значної частини заселеної українцями Кубані, що здійснювався шляхом установлення для них аж надто великих, непосильних норм хлібоздачі, вилучення до останку харчів, а також ужиття заходів, аби жертви голоду не дістали допомоги ззовні.

На виставці можна ознайомитися з чималою кількістю найважливіших книг національної пам’яті України, серед яких: збірник «Геноцид в Україні 1932-1933 років за матеріалами кримінальної справи № 475», упорядкований Миколою Герасименком і Валерієм Удовиченком, що оприлюднює документи та матеріали, присвячені цій жахливій трагедії Українського народу; видання «Голодомор 1932–1933 років в Україні. Документи і матеріали», упорядником якого є Руслан Пиріг, містить документи і матеріали, що розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки цієї страшної соціально-гуманітарної катастрофи Українського народу; сьомий том спільної видавничої серії «Польща та Україна у тридцятих – сорокових роках XX століття» містить документи з архівів спеціальних служб і архівні матеріали польських та радянських спецслужб про ситуацію в Україні 1932–1933 років; видання «Голодомор 1932–1933 років в Україні як злочин геноциду згідно з міжнародним правом» за науковою редакцією Володимира Василенка, Мирослави Антонович, в якому розглядаються складні правові аспекти Голодомору цих років; збірник Євгена Захарова «Чи можна кваліфікувати Голодомор 1932–1933 років в Україні та на Кубані як геноцид», в якому зроблено висновок про те, що свідома політика радянської держави у ті часи призвела до смерті від голоду частину населення.

Окрім мільйонів загиблих від голоду і ненароджених, що саме по собі суттєво вплинуло на генофонд і розвиток Українського народу, Голодомор боляче вдарив й по тих, хто залишився живим. Він негативно вплинув на їхню соціальну та політичну активність, посіяв страх перед владою та залишив нестерпно важкі спогади нашого історичного минулого.

Україна пам’ятає! Світ визнає!

 

Інформує відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України