Вийшов друком третій номер цьогорічного видання „Вісник Конституційного Суду України“

Версія для друку

Вийшов друком третій номер цьогорічного видання „Вісник Конституційного Суду України“

Вийшов друком третій номер загальнодержавного періодичного видання „Вісник Конституційного Суду України“, в якому читачі можуть ознайомитися з актами Суду та інформацією про діяльність Конституційного Суду України за березень-травень 2019 р. Окрему сторінку номера упорядники видання приділили біографічним даним Голови Конституційного Суду України – Наталі Шаптали.

На першій сторінці видання презентовано біографію судді Конституційного Суду України, кандидата юридичних наук Наталі Шаптали, яку 14 травня 2019 року на спеціальному пленарному засіданні КСУ обрано Головою Конституційного Суду України (згідно зі статтею 148 Конституції України).

У традиційному розділі Вісника „Акти Конституційного Суду України“, надруковано Висновок № 2-в/2019 Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) вимогам статей 157 і 158 Конституції України від 2 квітня 2019 року.  

У розділі надруковані Рішення Конституційного Суду України, ухвалені Другим сенатом КСУ. Це, зокрема, Рішення №1-р(II)/2019 за конституційними скаргами Скрипки Анатолія Володимировича та Бобиря Олексія Яковича щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини третьої статті 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» й окрему думку судді Конституційного Суду України В. Городовенка стосовно цього Рішення. А також Рішення Конституційного Суду України №2-р(II)/2019 у справі за конституційною скаргою Хліпальської Віри Василівни щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини другої статті 26 Закону України «Про виконавче провадження» (щодо забезпечення державою виконання судового рішення). Крім того, надається стислий огляд цих Рішень англійською мовою. 

У цьому розділі можна ознайомитися з Ухвалами колегій суддів Першого та Другого сенатів Конституційного Суду України, постановленими у березні-квітні 2019 року.

Постійна рубрика «Конференції, симпозіуми, колоквіуми» надає можливість читачам ознайомитися з оглядом фахової зустрічі з конституційно-правової тематики «Судді Конституційного Суду України: In memoriam», у рамках якої було вшановано пам’ять суддів Конституційного Суду України, які пішли з життя, залишивши по собі добре ім’я та світлі спогади.

У заході, організованому КСУ, взяли участь судді Конституційного Суду України, судді Конституційного Суду у відставці, працівники Секретаріату Суду, представники наукових юридичних установ, юридичних факультетів вищих навчальних закладів України.

Учасники заходу розповіли про минуле і сьогодення Конституційного Суду України, а також згадали видатних правників, чиє життя було присвячене становленню української державності та нелегкій справі забезпечення дієвого конституційного контролю в Україні. Це Леонід Юзьков, Павло Євграфов, Петро Мартиненко, Олександр Мироненко, Олег Сергійчук та Станіслав Яценко. Кожен з них зробив великий внесок в історію становлення однієї з найбільш фундаментальних інституцій сучасної України. Їхні яскраві особистості назавжди залишаться в нашій пам’яті.   

У розділі «Зовнішні зв’язки Конституційного Суду України» наведено інформацію щодо міжнародних наукових заходів і зустрічей, участь в яких брали Голова та судді Конституційного Суду України, працівники Секретаріату Суду  протягом березня – травня 2019 року.

У рубриці «Вітаємо ювілярів» судді Конституційного Суду України і працівники Секретаріату Суду висловили найщиріші привітання ювілярам травня.

На останній сторінці «Вісника Конституційного Суду України» надруковано фотоогляд урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого складенню присяги новообраним Президентом України Володимиром Зеленським, в якому взяла участь Голова Конституційного Суду України Наталя Шаптала.

 

Інформує відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу

 

 

 

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України