Розгляд справи за конституційною скаргою Дерменжи А.В.

Версія для друку

 

Розгляд справи за конституційною скаргою Дерменжи А.В.

11.04.2019

11 квітня Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційною скаргою Дерменжи Андрія Вікторовича щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частин першої, другої статті 23 Закону України «Про іпотеку» від 5 червня 2003 року № 898–IV (далі – Закон).

Під час пленарного засідання було заслухано суддю-доповідача у справі Олександра Литвинова, який поінформував щодо змісту конституційної скарги та підстав для відкриття конституційного провадження у справі. Суддя-доповідач також повідомив, що до органів державної влади, наукових установ та навчальних закладів було надіслано запити щодо питань, порушених у конституційній скарзі.

Як зазначив суддя-доповідач, Дерменжи А.В. звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням щодо перевірки на відповідність положенням частин першої, другої, четвертої, п’ятої статті 41 Конституції України положень частин першої, другої статті 23 Закону, які застосовані в остаточному судовому рішенні у його справі – ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 7 листопада 2016 року.

У статті 23 Закону передбачено, що у разі переходу права власності (права господарського відання) на предмет іпотеки від іпотекодавця до іншої особи, у тому числі в порядку спадкування чи правонаступництва, іпотека є дійсною для набувача відповідного нерухомого майна, навіть у тому випадку, якщо до його відома не доведена інформація про обтяження майна іпотекою» (частина перша); особа, до якої перейшло право власності на предмет іпотеки, набуває статус іпотекодавця і має всі його права і несе всі його обов’язки за іпотечним договором у тому обсязі і на тих умовах, що існували до набуття ним права власності на предмет іпотеки (частина друга).

Суб’єкт права на конституційну скаргу зазначає, що внаслідок застосування судами України оспорюваних положень Закону зазнало порушення його конституційне право власності на житло.

Велика палата Конституційного Суду України завершила розгляд справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшла до закритої частини пленарного засідання для ухвалення Рішення у справі.

Головував на пленарному засіданні Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук.

На пленарному засіданні були присутні суб’єкт права на конституційну скаргу Андрій Дерменжи, уповноважена особа, яка діє від імені суб’єкта права на конституційну скаргу за довіреністю, Сергій Фесенко, представники засобів масової інформації та інші громадяни України.

Пленарне засідання транслювалося на офіційному веб-сайті Конституційного Суду України в рубриці «Відеотрансляція засідань».

 

Нагадаємо, 3 квітня Перший сенат Конституційного Суду України на закритій частині пленарного засідання постановив Ухвалу про відмову від розгляду справи за конституційною скаргою Дерменжи Андрія Вікторовича на розсуд Великої палати Конституційного Суду України.

 

Інформує відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу

 

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України