Другий сенат КСУ перейшов до закритої частини пленарного засідання у справі за конституційною скаргою Латюка П.Я.

Версія для друку

Другий сенат КСУ перейшов до закритої частини пленарного засідання
у справі за конституційною скаргою Латюка П.Я.

 

8 квітня Другий сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочав розгляд справи за конституційною скаргою Латюка Петра Яковича щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 22 Цивільного кодексу України (далі – Кодекс).

Під час пленарного засідання було заслухано суддю-доповідача у справі Олега Первомайського щодо змісту конституційної скарги та підстав для відкриття конституційного провадження у справі. Суддя-доповідач також повідомив, що до низки навчальних закладів та наукових установ було надіслано запити щодо питань, порушених у конституційній скарзі.

Як зазначив суддя-доповідач, Латюк П.Я. звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням перевірити на відповідність частині другій статті 3, статті 8, частині першій статті 64, частині третій статті 152 Конституції України положення статті 22 Кодексу.

Положеннями статті 22 Кодексу передбачено право на відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди та встановлено, що:

– «особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування» (частина перша);

– «збитками є: 1) втрати, яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода)» (частина друга);

– «збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі. Якщо особа, яка порушила право, одержала у зв’язку з цим доходи, то розмір упущеної вигоди, що має відшкодовуватися особі, право якої порушено, не може бути меншим від доходів, одержаних особою, яка порушила право» (частина третя);

– «на вимогу особи, якій завдано шкоди, та відповідно до обставин справи майнова шкода може бути відшкодована і в інший спосіб, зокрема, шкода, завдана майну, може відшкодовуватися в натурі (передання речі того ж роду та тієї ж якості, полагодження пошкодженої речі тощо)» (частина четверта).

Другий сенат Конституційного Суду України завершив розгляд справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення Рішення у справі.

Головував на пленарному засіданні заступник Голови Конституційного Суду України Олександр Тупицький.

На пленарному засіданні були присутні постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України Анатолій Селіванов, представники засобів масової інформації та інші громадяни України.

Пленарне засідання транслювалося на офіційному веб-сайті Конституційного Суду України в рубриці «Відеотрансляція засідань».

 

Інформує відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України