Відкрито книжкову виставку з нагоди Всеукраїнського тижня права

Версія для друку

 

Відкрито книжкову виставку з нагоди Всеукраїнського тижня права

«Розуміння права розвиває усвідомлення обов’язку.
Загальний закон – це свобода, яка закінчується там, де починається свобода іншого»
(Віктор Гюго, французький письменник)

З нагоди  Всеукраїнського тижня права, що цьогоріч стартував 10 грудня, у  бібліотеці Конституційного Суду України відкрито книжково-журнальну виставку під назвою «Правові позиції органів конституційної юрисдикції: світовий та український досвід».

Експозиція виставки, в якій чимало публікацій наукового та науково-практичного спрямування, сподобається відвідувачам, які цікавляться проблемами конституційно-правового регулювання прав, свобод та обов’язків людини і громадянина в Україні.

Зацікавіть читачів навчальний посібник Валеріана Молдована, Людмили Чулінди «Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина», в якому надається ґрунтовна характеристика основним конституційним правам, свободам, обов’язкам людини і громадянина. Значну увагу приділено аналізу рішень Конституційного Суду України, Європейського суду з прав людини, що, на думку авторів, сприятиме модернізації освітньої діяльності в контексті європейських вимог.

«Високий рівень культури суспільства, зокрема правової культури, є однією з важливих ознак правової держави, яка заснована передусім на принципах верховенства права і правового закону, поваги до прав, свобод та обов’язків людини і громадянина», а «реалізація прав та свобод людини і громадянина залежить від багатьох факторів, зокрема від позиції пересічних громадян у повсякденному житті, а також від рівня організації освіти, отримання знань про права, свободи, обов’язки». На переконання авторів, «не можна вдосконалити суспільство, якщо громадяни не знають законодавство та постійно не підвищують юридичну самоосвіту», і як свідчить юридична практика, що «забезпечувати права людини, які їй невідомі, неможливо», – зазначається у посібнику.

Для науковців та фахівців у галузі конституційного права, викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів, а також всіх, хто цікавиться проблемами конституційного регулювання відносин у сфері прав людини стане в нагоді монографія Оксани Васильченко «Принцип рівності прав і свобод людини і громадянина та його ціннісні виміри в конституційному праві України». Як вказує автор, згідно з положеннями Конституції України, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом, а, отже, визнання та закріплення цього принципу на рівні  Основного Закону України свідчить про те, що «ідея рівноправності сьогодні являє собою основу побудови національної правової системи, визначаючи демократичну спрямованість процесів державотворення, що відбуваються в межах універсальної концепції правової, соціальної держави».

Не оминуть увагою читачі й монографію за авторством Сергія Чеховича та Марії Любченко «Засади конституційно-правового режиму свободи пересування в Україні: проблеми теорії та практики». У науковому виданні, виходячи з універсальних прав людини, світових та європейських стандартів у контексті чітко визначених положень Конституції України і законів України, досліджуються зміст права на свободу пересування, розглядається розвиток та сучасний стан конституційно-правового регулювання права на свободу пересування в Україні, викладаються концептуальні положення щодо удосконалення конституційно-правового регулювання у сфері свободи пересування.

«Вся історія людського розуму є ланцюгом вільних переміщень з одного місця на друге. Прадавні люди здійснювали переходи на великі відстані. У такий спосіб вони знаходили інші племена, ріднилися з ними, освоювали нові землі, знову подорожували і йшли далі по наступному колу…», – йдеться в монографії. Автори зазначають, що «можливості у світі розподілені вкрай нерівномірно. Ця нерівномірність – головний поштовх до пересування людей. Люди шукають краще місце для застосування власних можливостей та для життя з більшим рівнем безпеки й добробуту. Тому вільне пересування є виразом людської свободи і має величезний потенціал для людського розвитку».

У монографії Юрія Кириченка «Актуальні проблеми конституційно-правового регулювання прав, свобод та обов’язків людини і громадянина в Україні в контексті європейського досвіду» розглянуто права людини як складне, багатоаспектне суспільне явище та стан його наукового розроблення, особливості методології дослідження, джерела та класифікація прав і свобод людини і громадянина. Уперше в контексті європейського досвіду здійснено системний комплексний науковий аналіз змісту конституцій України та 42 держав континентальної Європи, правові системи яких належать до романо-германської правової сім’ї. Досліджено співвідношення прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, доведено їх взаємозалежність і взаємовплив.

Навчальний посібник Бориса Бабіна та Андрія Ковбана «Права людини та громадянське суспільство» є новаційним виданням з прав людини та громадянського суспільства. У ньому висвітлено питання поняття, види, джерела прав людини, особливості їх сьогоднішнього становища та шляхи подальшого удосконалення законодавства. Особливу увагу приділено впливу громадянського суспільства на права людини у контексті його адаптації до правових та політичних стандартів.

У вступному слові цього видання автори зазначають, що «історія прав людини – це історія бунтів, повстань, маніфестацій, тюремних ув’язнень, судових процесів…», «заради того, щоб у особистості були права, боролися цілі покоління – колективно, створюючи групи, рухи, організації. Саме ці покоління зародили не тільки ідеї прав людини, а й ідеї громадянського суспільства – єднання людей». Автори вказують, що без дотримання прав людини сьогодні в світі не може існувати жодної держави, а права людини не можуть існувати без громадянського суспільства як взірця осмислення потреб – особистих, політичних, соціальних, культурних, економічних, екологічних, інформаційних, колективних та духовних.

Проблема конституційно-правового регулювання прав, свобод та обов’язків людини і громадянина знайшла широке висвітлення у дослідження українських і зарубіжних науковців. У виданнях, які представлені на виставці, особлива увага приділена теоретичним та практичним проблемам конституційно-правового регулювання прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, а також правовим позиціям, що викладені у рішеннях Конституційного Суду України, Європейського суду з прав людини, зарубіжних судів конституційної юстиції.

 

Інформує відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу

 

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України