Участь делегації КСУ у XVII Конгресі Конференції європейських конституційних судів

Версія для друку

ПРЕС-СЛУЖБА
КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ
(Сектор інформаційно-аналітичної роботи)

 

01033, Київ, Жилянська, 14
тел. 238-10-80, 238-10-25
факс 287-36-16

 

Участь делегації КСУ у XVII Конгресі Конференції європейських конституційних судів

 

29-30 червня 2017 року делегація Конституційного Суду України у складі в.о. Голови Конституційного Суду України Віктора Кривенка та суддів КСУ Микола Мельника, Ігоря Сліденка, Станіслава Шевчука взяла участь у XVII Конгресі Конференції європейських конституційних судів на тему „Роль конституційних судів у відстоюванні та застосуванні конституційних принципів“.

Діяльність Конференції європейських конституційних судів було започатковано в 1972 році з ініціативи Конституційного Суду Югославії, який організував у місті Дубровник зустріч голів конституційних судів Австрії, Італії та Німеччини з метою обміну досвідом і підтримання взаємних контактів між судами. У подальшому такі зустрічі набули регулярного характеру, а коло їх учасників розширювалось. За період 1972-2012 років було проведено п'ятнадцять форумів, які стали платформою міжнародного співробітництва в галузі конституційного правосуддя.

Конституційний Суд України набув статусу асоційованого члена Конференції європейських конституційних судів на XI Конгресі у Варшаві в травні 1999 року, а на підготовчому засіданні до XII Конгресу в Брюсселі у жовтні 2000 року його прийнято повноправним членом організації.

Конференція є впливовою міжнародною організацією, діяльність якої сприяє узагальненню досвіду в галузі конституційної практики та судочинства, а також підтриманню регулярних контактів між конституційними судами Європи. Згідно зі статутом, серед завдань організації – сприяння обміну досвідом та ідеями конституційних судів щодо методів, судової практики, інституційних, структурних та функціональних питань конституційного контролю, утвердження незалежності органів конституційного судочинства як важливого елемента гарантії та здійснення демократії. 

В травні 2014 року Конституційний Суд Грузії перейняв головування у Конгресі Конференції європейських конституційних судів від Конституційного Суду Республіки Австрія.

У роботі Конгресу взяли участь представники  органів конституційної юрисдикції - повноправні члени Конференції 40 європейських країн, асоційований член - Конституційний Суд Республіки Білорусь,  представники міжнародних організацій та фондів, мовних та регіональних груп Всесвітньої Конференції Конституційного Правосуддя, дипломатичного корпусу, урядових організацій тощо.

Конгрес відкрив Голова Конференції європейських конституційних судів, Голова Конституційного Суду Грузії Заза Тавадзе. Він зазначив, що Конституційний Суд Грузії вперше в своїй історії має за честь приймати таку кількість представників органів конституційної юрисдикції європейських країн.

«Той факт, що Грузія є єдиною країною, яка стала головою Конгресу Конференції Конституційних судів Європи не будучи членом Євросоюзу, без сумніву відображає довіру наших європейських колег, в тому числі, і до Конституційного Суду Грузії», -  зазначив Заза Тавадзе.

З вітальним словом до присутніх звернувся Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі.

"Я радий, що сьогодні ми приймаємо в Батумі 17-й Конгрес Конституційних судів Європи. Грузія пишається тим, що протягом трьох років ми були країною-керівником Конференції Конституційних судів Європи. Це досягнення, визнання є важливим для нас, так як констатує важливість Конституційного Суду Грузії, та важливість його рішень», - зазначив Президент Грузії.

Гостей також привітали  Прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі, Голова Парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе, Голова Уряду Автономної Республіки Аджарія Зураб Патарадзе, Посол Європейського Союзу в Грузії Янош Херман, Голова Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) Джанні  Букіккіо, Голова Асоціації азіатських конституційних судів та еквівалентних органів (AACC) Аріф Хідайят, Голова Асоціації конституційних судів, які використовують французьку мову (ACCPUF) Ульріх Мейер, Голова Конференції органів конституційного контролю країн нової демократії (СССOCYD) Гагік Арутюнян, Голова Конференції органів конституційної юрисдикції Африки (ССJA) Томас Рітсанг Могоенг Могоенг, Голова Конференції конституційних судів португаломовних країн (CJCPLP) Руі Нене.

З вітальною промовою від імені Асоціації  конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів (BBCJ) виступив суддя Конституційного Суду України Станіслав Шевчук.

 Він розповів, що з 1 січня 2017 року Конституційний Суд України головує в Асоціації  конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів (BBCJ). Початком діяльності Асоціації стало підписання очільниками конституційних судів України, Грузії, Литви та Молдови у жовтні 2015 року у м. Вільнюс Декларації, з метою сприяння захисту прав людини та основних свобод, гарантування демократичних принципів та цінностей, забезпечення і реалізації принципів верховенства права, сприяння незалежності конституційних судів у здійсненні конституційного правосуддя, співпраці та обміну досвідом серед країн-членів.

Суддя КСУ також повідомив, що на початку червня в Харкові відбувся Другий Конгрес Асоціації на тему: „Роль конституційних судів в тлумаченні положень національних конституцій в контексті загальновизнаних принципів та норм міжнародного права, права ЄС, рішень міжнародних судів“.

Станіслав Шевчук зазначив, що Конституційний Суду України, в тому числі і як член Асоціації  конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів (BBCJ) є відданим європейським фундаментальним цінностям, зокрема, таким цінностям, як права людини, верховенство права, незалежність судів, повага до міжнародного права, територіальної цілісності і демократичного порядку. «Ми особливо наголошуємо на захисті принципу невикористання конституційної юрисдикції в політичних цілях, для порушення або заперечення міжнародних зобов’язань», - підкреслив доповідач.

Завершуючи виступ Станіслав Шевчук від імені Асоціації  конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів (BBCJ) подякував організаторам та побажав успіху усім учасникам Конгресу Конференції європейських конституційних судів.

За традицією Конгресу Конференції європейських судів суд-організатор заходу готує генеральну доповідь. Цьогоріч генеральну доповідь на тему "Роль конституційних судів у відстоюванні та застосуванні конституційних принципів" представила заступник Голови Конституційного Суду Грузії Лалі Папіашвілі

Темами наступних засідань Конгресу стали "Роль конституційного суду у визначенні та застосуванні експліцитних та імпліцитних конституційних принципів" та "Конституційні принципи як норми більш високого порядку? Чи можна визначити ієрархію в межах Конституції? Незмінні (вічні) положення конституції та судовий контроль конституційних поправок".

Свої доповіді представили Голова Конституційного Суду Чеської Республіки Павел Рихецькі, суддя Федерального Конституційного Суду Німеччини Габріеле Брітц, Голова Конституційного Суду Латвійської Республіки Інета Зіємєлє, Голова Конституційного Суду Угорщини Томаш Шульок, Голова Конституційного Суду Республіки Словенія Ядранка Совдат, Голова Конституційного Суду Республіки Молдова Тудор Панциру, заступник Голови Конституційного Суду Республіки Хорватія Снежана Багіч, член Конституційної Ради Французької Республіки Корін Люкен, Голова Конституційного Суду Литовської Республіки Дейнюс Жалімас, суддя Конституційного Суду Італійської Республіки Дарія Де Претіс.

Суддя КСУ Микола Мельник у своєму виступі розповів про роль конституційних судів у визначенні, дотриманні, поширенні і впровадженні конституційних принципів. На його погляд, ця роль вирішальною мірою залежить від декількох факторів, а саме від: місця, яке де-факто конституційний суд займає в системі державної влади та яке визначається станом демократії; ступеня реальної незалежності суду; рівня його компетентності (професіоналізму суддів). Ці три чинники пов'язані між собою, але перший з них є основним, адже саме місцем в системі влади визначається та роль, яку конституційний суд буде відігравати в державі і суспільстві.

Суддя зауважив, що роль конституційного суду в утвердженні демократії та верховенства права (зокрема, впровадженні конституційних принципів) може бути як позитивною, так і негативною.

«Потрібно також чітко усвідомлювати те, що на нинішньому рівні розвитку суспільства і держави таке явище, як узурпація державної влади, є неможливим без участі конституційного суду, його рішень, які лише зовні легітимізують неконституційне захоплення влади. Конституційний суд конкретної держави також може сприяти порушенню засад світового правопорядку, якщо він прийматиме рішення, ігноруючи принципи і норми міжнародного права. Наслідком таких рішень може бути зміна конституційного ладу іншої держави, посягання на її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність».

Виступи доповідачів викликали жваві дискусії, в яких взяли активну участь, в тому числі і судді Конституційного Суду України.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Під час проведення Конгресу Конференції відбулося засідання Кола Голів європейських конституційних судів – повноправних членів організації – Керівного органу Конференції.

Під час засідання Кола Голів учасники обговорили, зокрема, порядок проведення наступного конгресу, пропозиції щодо визначення доповідачів і тематики дебатів, звітні та інші організаційні питання.

За підсумками засідання, прий­нято рішення провести наступні, XVIII та XIX Конгреси Конференції європейських конституційних судів почергово у Чехії та Молдові.

За словами Голови Конституційного Суду Республіки Молдова Тудора Панциру, можливість головування  у Конференції європейських конституційних судів на період 2020-2023 років є визнанням його незалежності і якості роботи відповідно до європейських стандартів.

Останнім пунктом порядку денного засідання Кола Голів стало затвердження проекту резолюції «Слова солідарності» представленого Головою Конституційного Суду Австрії  професором Герхартом Хольцингером.

 

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України