Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін взяв участь у Міжнародній конференції з нагоди 30-ї річниці Конституційного Трибуналу Республіки Польща

Версія для друку

СЕКТОР ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ РОБОТИ

КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

 

01033, Київ, Жилянська, 14

тел. 238-10-80, 238-10-25

факс 287-36-16

 

 

Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін взяв участь у Міжнародній конференції з нагоди 30-ї річниці Конституційного Трибуналу Республіки Польща

 

16-17 жовтня 2016 року Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін взяв участь у Міжнародній конференції „Конституційний Суд як гарант конституційних цінностей“, яка відбулася в місті Гданськ (Польща), з нагоди 30-ї річниці Конституційного Трибуналу Республіки Польща.

Захід організовано Головою Конституційного Трибуналу Республіки Польща спільно з Мером Гданська та за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Польщі.

Учасників конференції привітали мер міста Гданська Павел Адамович, Голова Конституційного Трибуналу Республіки Польща Анджей Жепліньскі, Голова Суду Європейського Союзу Коен Ленартс, колишній Голова Конституційного Трибуналу Республіки Польща Анджей Золь, Голова Венеціанської Комісії Ради Європи Джанні Букіккіо, Голова Конституційного Суду Чеської Республіки Павел Рихецькі, Голова Конституційного Суду Литовської Республіки Дейнюс Жалімас, Голова Конституційного Суду Латвійської Республіки Алдіс Лавіньш, Голова Конституційного Суду Республіки Молдова Александру Тенасє, Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін.

Мер Гданська Павел Адамович зазначив, що ювілей Конституційного Трибуналу є підтвердженням того, що поляки пишаються судовою системою країни. Він наголосив, що Конституція є головною, і той, хто хоче бути вищим за Конституцію стає тираном. «А в демократичній країні немає місця для тиранів» - підкреслив Павел Адамович.

Голова Конституційного Трибуналу Республіки Польща Анджей Жепліньскі зазначив, що 30 років діяльності Конституційного Трибуналу є заслугою не лише конституційного права, а й інших галузей права, досягненням юристів Сейму і Сенату. Він також підкреслив, що Суд 30 років працював для того, щоб громадяни мали довіру до Закону.

У своєму вітальному виступі Голова Конституційного Суду Литовської Республіки Дейнюс Жалімас зазначив, що ця річниця діяльності Конституційного Трибуналу Республіки Польща є дуже важливою для розвитку польського конституціоналізму і конституціоналізму Центральної та Східної Європи. Він підкреслив, що Польща добре відома в усьому світі як принциповий захисник Конституції незалежним судом, який під час своєї діяльності відстоює загальновизнану концепцію демократії.

На закінчення свого виступу Дейнюс Жалімас побажав своїм колегам сили і мужності у захисті цінностей демократичного порядку та забезпеченні верховенства Конституції.

Голова Конституційного Суду України, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України Юрій Баулін привітав Конституційний Трибунал Республіки Польща із 30-ю річницею та початком роботи Міжнародної наукової конференції «Конституційний Трибунал Республіки Польща як захисник конституційних цінностей». Він висловив подяку за запрошення та надану можливість взяти участь у конференції.

Очільник КСУ наголосив, що для нього є честю знаходитися на славетній землі міста Гданська, яке сповідає ідеї права та справедливості, тобто ті конституційні цінності, які захищає Конституційний Трибунал Республіки Польща. За його словами, 30 років – це, з одного боку, і невеликий, а з іншого, достатній строк для оцінки діяльності Конституційного Трибуналу Республіки Польща. «За цей час КТРП посів передові позиції у захисті загальновизнаних європейських конституційних цінностей, але зараз він переживає нелегкі часи – часи випробувань», - продовжив суддя.

Юрій Баулін підкреслив, що в Україні пильно слідкують за подіями, що відбуваються навколо Конституційного Трибуналу Республіки Польща. Голова КСУ пригадав, як у червні 2014 року Голова Конституційного Трибуналу Республіки Польща Анжей Жеплінські та Голови КС Литви та Латвії за своєю ініціативою прибули до Києва для підтримки Конституційного Суду України, який знаходився в нелегкому стані. «А сьогодні ми прибули до міста Гданська для підтримки наших колег, суддів Конституційного Трибуналу Республіки Польща», - наголосив суддя.

У заході взяли участь очільники органів конституційної юрисдикції Латвії, Литви, Молдови, України, Чехії, Венеціанської комісії Ради Європи, Суду Європейського Союзу, представники органів влади і судової системи Польщі, наукових закладів.

У ході роботи конференції було заслухано та обговорено низку доповідей країн-учасників.

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України