Первомайський О. Поняття "оборотоздатність об'єктів цивільних прав" у контексті права власності та інших речових прав суб'єктів публічного права (2021)

Версія для друку

Первомайський О. Поняття "оборотоздатність об'єктів цивільних прав" у контексті права власності та інших речових прав суб'єктів публічного права. Проблеми цивільного права та процесу : тези доповідей учасників науково-практичної конференції, присвяченій 96-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Харків, 21 травня 2021 р.) / МВС України, Харківський національний університет внутрішніх справ, Асоціація цивілістів України. Харків : ХНУВС, 2021. С. 178-180.

Анотація:

У публікації зазначається, що зміст традиційного для цивільного права поняття «оборотоздатність об’єктів цивільних прав» та види такої оборотоздатності також в значній мірі обумовлені існуванням, по-перше, суб’єктів публічного права, по-друге, об’єктів права власності та інших речових прав цих суб’єктів. На думку автора, цілком логічними та допустими виглядають приватноправові дослідження змісту та меж оборотоздатності об’єктів права державної та комунальної власності, насамперед на наприкладі земель (земельних ділянок), що належать державі та територіальним громадам. Вказується, що держава та територіальні громади також є суб’єктами публічного права, а тому участь цих суб’єктів у статиці та динаміці цивільних відносин у переважній більшості випадків пов’язана з низкою чутливих особливостей та проблем для інших учасників цих відносин. Проте акцентується, що коли у статті 178 ЦК двічі використана вказівка на закон, що має встановити обмеження оборотоздатності об’єктів цивільних прав, то первинною метою такого законодавчого врегулювання є саме визначення меж оборотоздатності об’єктів права державної та комунальної власності, оскільки належність певних об’єктів права власності Українскому народу вже встановила Конституція України, а обмеження оборотоздатності об’єктів права приватної власності є радше винятком, а ніж загальним правилом. З цих міркувань, слушними та такими, що корелюють з приписами статті 178 ЦК є, зокрема, норми статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обмежень оборотоздатності об’єктів права комунальної власності та приписи проєкту Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (проєкт № 4020 від 02.09.2020 р.) щодо, відповідно, об’єктів права державної власності. Резюмується, що поняття оборотоздатності об’єктів цивільних прав стосується тих об’єктів, які є або мають реальну перспективу бути залученими до цивільного обороту. У разі ж коли така реальна чи потенційна здатність у об’єкта відсутня, то кваліфікувати його як об’єкт цивільних прав стосовно якого може бути застосовано поняття цивільної оборотоздатності, є щонайменше безперспективним, як з огляду на потреби практичної, так і теоретичної юриспруденції. [ТЕКСТ]

 

Developed with the support of OSCE Project Co-ordinator in Ukraine
© 2024 Constitutional Court of Ukraine